I Alstermo, där jag är född och uppvuxen, finns flera driftiga och framgångsrika företagare. Flertalet tillhör tillverkningsindustrin och Amo Kabel är en av de största. Den startades av min kusin och en kollega till honom. Idag breder industribyggnaderna ut sig åt alla väderstreck, men titta på bilden nedan… I kanten av de väldiga byggnaderna finns denna lilla timmerlada bevarad. Jag minns den väl. Vi gick ofta promenader här förbi, och vintertid åkte vi skidor i ett sagolikt vinterlandskap. Jag har hört att Amo Kabel medvetet har sparat den lilla ladan. Jag hoppas och tror att det är sant. Det vore fint. För det första är ladan vackert nött av tidens tand och för det andra är den betydelsefull för barnen. Varför? Jo, det sägs att tomten bor därinne och han vill gärna att barnen lämnar sina önskelistor där. När vi passerade ladan för några veckor sedan kikade vi in. Och mycket riktigt, där låg några handskrivna önskelistor. Så himla mysigt!

Vi tog även en promenad till dåtidens allra största industri därhemma: Alstermo Bruk. Där har pappa, mamma och många från deras generation tillbringat sina yrkesliv. Så även generationen före dem. Varje anställd hade sin uppgift och ett gediget yrkeskunnande. Några sydde, andra nitade och så vidare. Idag är det tyst och stilla, trots att viss verksamhet är igång. Resväskor och förvaringsboxar av returpapp var brukets huvudprodukt. En annan succé var unikaboxen, som några av er kanske minns.

Vid infarten till bruket ligger ån

Här finns en liten outlet-butik

Fabrikspipan som ljöd och

Exempel på artiklar genom åren

 

 

Dela gärna: