Jag har läst att frukostvanor är starkt befästa och somliga människor äter tydligen samma sorts frukost hela livet. Det stämmer inte helt in på mig, men nästan. Jag mår bäst i kropp och knopp av gröt! I många år åt jag gröt gjord på rågflingor tills jag fick veta att magen mår bättre av bovete, som namnet till trots, inte är ett sädesslag. Och om min mage mår bra, gör jag detsamma. Så sedan ett par år äter jag bovetegröt till frukost.

Jag kokar upp 2 dl krossat bovete i 4 dl lättsaltat vatten. Låter det koka ihop någon minut, sätter sedan på locket och låter det stå i 15 minuter. En femtedel av gröten äter jag varje morgon och resten sparar jag i kylskåpet. Så smidigt att bara värma en portion på morgonen. Till sist strör jag gärna på lite kardemumma eller kanel och en liten dutt mjölk. Därtill en stor balja starkt kaffe, oftast smaksatt med choklad eller vanilj (beroendeframkallande!). Vi köper hela kaffebönor med smak och maler bönorna själva. Sedan byter vi ut ett eller två mått vanligt kaffe mot smaksatt. Topp! Testa! Och så använder vi en perkolator förstås, så kaffet blir rykande hett.

Gömt under banan, äpple och blåbär finns alltså gröt

Men, en vana är till för att brytas (eller var det traditioner kanske?). På lördagar serveras det pannkakor. Varje. Lördag. Nödvändigt. Punkt. Min käre make vispar smet och steker pannkisar, så väldans goda! Sedan mumsar vi i oss samtidigt som vi roar oss med Melodikrysset. Det må vara mossigt och dammigt, men det bryr vi oss inte om. För vi har trevligt och våra skilda musiksmaker kompletterar varandra perfekt. Om vi löser krysset? Givetvis! Baggis!

Uj, vilket schwung i greppet!

Blåbär och banan får förgylla pannkakorna också. Dessutom brieost, crème fraiche och kokosflingor.

Till sist tänker jag inte be om ursäkt för dessa matbilder av lägre rang. Jag har nämligen ingen ambition att likställas med alla suveräna mat-bloggare.

Dela gärna: